pátek 22. října 2010

Otázky

Moje nejmilejší Kikušenka mi napsala list otázek, tak mě napadlo, že je dám i sem, protože to může zajímat více lidí :- )

Máš každý den jedny a ty samé předměty?


Ano, každý den mám úplně stejné předměty-US History, English, Calculus, Web Design, Spanish, Composition a Theology.

Jsou písemky formulovány jen jako testy nebo jak?

V zásadě je několik druhů písemek-quizy, které nemají moc velkou váhu, některé jen jako donesený domácí úkol. Ty ani učitelé nemusí oznamovat předem, nicméně většinou to dělají.
Potom to jsou testy, to už jsou větší písemky s větší váhou. Mohou být koncipovány jakkoliv, ale skoro nikdy se nepíšou jako u nás, tedy že si vezmete svůj prázdný papír, učitel Vám nadiktuje otázky a dělejte si, co chcete, když neumíte, jste v háji. Často je test formou „multiple choice“ (tedy možnosti a, b, c, d). V US History nám dokonce dělá tři typy testů a my si můžeme těsně před písemkou vybrat-spojovačka (fakt nouzovka, když nic nevíte), krátké odpovědi (zákeřná věc) a nebo esej (dobré pro ty, co umí perfektně).
Na konci čtvrtletí jsme měli z některých předmětů „zkoušku“. Taky se píšou pololetní zkoušky, ale to už ze všech předmětů.

Radí si děcka, dělají taháky, opísují? Už si měla tahák?

Nikdo si neradí, občas vidíte někoho opisovat, ale tahák nikoho ani nenapadne. Já sama jsem ho neměla a ani to neplánuju. Jednak jak jsem psala, testy Vás nemají prověřit z tupého nabiflování vědomostí, jako u nás, ale naopak musíte přemýšlet – takže tahák moc nemá cenu. Navíc když víte, že jste test zvládli za „A“ díky vlastní inteligenci, zvedne Vám to sebevědomí :- )

V jídelně si pípneš čipem, vezmeš jídlo, a nebo si každý oběd sama jednotlivě platíš?

Žádný čipový systémy se tady nevedou. Za každé jídlo si jednotlivě platíte. Každej den je něco jinýho, většinou se střídá pizza s hotdogem. Denně je k dispozici salátový bar, hranolky, jogurty, ovoce, sladkosti, cereálie, zmrzlina, kakao, pití a podobné věci.
Nicméně já si obědy nosím, asi jako většina spolužáků. Když mám chuť, koupím si jogurt nebo mlíko. Mám tu tedy trochu jiný režim, oběd jím dříve, kolem 11. A jím jen celozrnný sendvič s jablkem, jogurtem či cereální tyčinkou. Hlavní teplé jídlo jím až na večeři.
Jídlo v cafeterii ani není drahý v porovnání s restauracemi, ale je to nezdravý a každý den stejný.

Jak vypadají učebny a kolik je tam děcek? Mají vymoženosti jako dataprojektory jako u nás ve škole?

Počet lidí ve třídě záleží na předmětu, ve Španělštině je nás 32, v Calculusu jenom 7… Ale většinou jsou to větší třídy. Učebny vypadají normálně, všude jsou lavice jen pro jednoho, židle jsou připevněný, takže se na nich nedá houpat :/ Třídy jsou vybaveny tak nějak podobně, kromě jedný odporný třídy španělštiny, která je v suterénu a je tam ještě křídová tabule (tu už jsem neviděla let :D), je v každé třídě dataprojektor, fixový tabule a dotykový tabule. Poslední ze jmenovaných věcí moc nechápu, protože ač je to v každé třídě, používáme to jenom v matice, ostatní učitelé to používají jen jako fixovou tabuli.
Rozdíl oproti Čechám je, že každá třída patří nějakému učiteli, kde má svůj stůl. Na třídu mluví většinou z „kazatelny“, jak tomu já říkám. Prostě takový dřevěný pultík. Třídy jsou vyzdobené, protože když je to učitele, stará se o to jinak, než když by učil každou hodinu jinde. Když něco potřebujete půjčit jako tužku, děrovačku či sešívačku, může Vám to půjčit.
Že jste nikdy nepotřebovali v české škole sešívačku a děrovačku? Já taky ne a jak ji teď potřebuju!
Tak za prvé, normální (rozuměj spirálový) sešit používám asi jenom v jednom předmětu, na zbytek mám šanony, do kterých si dávám nakopírované papíry, co dostáváme. Ty musím logicky „děrovat.“ Tady si s nějakýma úsporama moc hlavu nelámou. Denně dostanu tak 20 různých natištěných papírů…

Když píšeme písemky (natištěné, ne na náš vlastní papír), musí se to sešít, popř. denně odevzdáváme spoustu úkolů, které se-pokud je to víc papírů-musí sešít dohromady. Zrovna včera jsme dostali článek z Wall Street Journalu, který jsme museli rozebrat, což u mě bylo na 3 stránky popsané s obou stran.
Mimochodem stal se tady ze mě maniak posedlý organizováním, například, jak si třídím šanony:
Do každého předmětu mám separátní. V každém šanonu mám rozdělené sekce-poznámky, papíry co dostaneme od učitelky, testy, domácí úkoly a moje speciální sekce s vypsanýma slovíčkama. Každou sekci mám ještě rozdělenou na kapitoly barevnýma papírama. Jak je v tom bordel, jsem z toho nervózní. Když se mi nezdá něco jak je to napsaný hrabopisem, jsem schopná celej papír kvůli tomu přepsat.

Takže tak. Ze své vlastní organizovanosti jsem nadšená, to mi bude v Čechách chybět. Doma se šanony nepoužívají do školy, ani se tam nedá takové vybavení koupit :/

Modlíte se před vyučováním?

Ano, na začátku každého dne odříkáme s rozhlasem přísahu americké vlajce, (tu už jsem asi po 14 dnech uměla nazpaměť) a poslechneme si motlitbu. Ředitel má každé ráno hlášení, co se bude dít, což je hlavně kolem sportů, ale taky třeba že ten den přijde zástupce z univerzity. Taky popřeje všem, co mají narozeniny a hurá v 8:18 začínáme s výukou. Jak už jsem tu psala, vyučovací hodina je 46 minut (až na matiku, ta je 70 minut), když máme kratší den, jenom 30.

Speciálně pro vás jsem stáhla ze školního webu dnešní hlášení, ať máte představu:
„October 21, 2010

"B" Schedule today with dismissal for students at 12:30 p.m. No lunch served.

Faculty: Faith Formation meeting.

Boys Soccer Sectionals at MELH against Columbia at 7:00 p.m. Admission $5.00. This is an IHSA rule.

There will be training for new Eucharistic ministers today during Homerooms in the Chapel. See Mrs. Mattix-Wand for more details.

Campus Ministry will meet this Friday at 7:50 a.m. in the Chapel.

There will be a bake sale on Friday sponsored by the BCA. Please come buy
"goodies" to help support the cause. Today is the dress down day for BCA.

Any boys interested in playing in the BCA volleyball game November 10th needs
to sign up with Mrs. U by this Friday. There is a $3.00 fee per player that is also
due by Friday. Girls Volleyball team also needs to pay the $3.00 per person.
Please give to Mrs. U if you want to play.

Seniors: you need to bring in $10 not $20 to Mrs. Sands for the Mission trip.

Tomorrow: Varsity Football vs. Southwestern at Public School Stadium at 7 p.m.
Come cheer the team on since it is our last home football game.



Každej studen si může navolit rozvrh, popřípadě ho může změnit během roku?

V zásadě ano. Během studia ale musíte splnit určité limity jako absolvovat tři třídy sociálních předmětů jako psycholoie nebo historie, dva roky jazyků, nějaká angličtina je povinná každej rok, musíte mít dva roky cizích jazyků a tak dále.
Jsou určité zvyklosti, jako že některé předměty se berou v určitých ročnících, třeba US History si berou většinou až jako třeťáci, Health (něco jako občanka) se bere většinou v prváku.
Ale když splníte to, co musíte, výběr je libovolný. Má to tu výhodu, že když Vám nejde matematika, můžete prostě chodit do nižší úrovně. A hlavně si můžete vybrat, co chcete. Když třeba nemáte zájem o počítače, vůbec se s nima nemusíte potkat. Věda je povinná, ale je v zásadě jedno jaká, takže se třeba vůbec nemusíte vidět s chemií.
Během roku to můžete měnit, ale není to dobré, jelikož se těžko dohání. Většinou se to teda mění jen v prvních týdnech.


Existuje něco jako kmenová třída?

Ve smyslu toho, že např. jako třída sexta máme všechny předměty spolu, tak to neexistuje, protože každý má svůj vlastní rozvrh. Ale se svým ročníkem máte hodně společných předmětů právě proto, že se určité předměty berou v určitých ročnících a navíc ročníky mají společné obědy.

Kdybychom měli nějaké další otázky, můžete mi napsat do komentářů.

Ještě mě napadlo, nevím, jestli jsem o tom někdy psala. Přestávky máme jen 3 minuty a když přijdete pozdě, hned se na Vás ječí a jste po škole (leda že jste exchange student a tváříte se hrozně zmateně, tak Vám to prominou).

Všude po škole jsou rozmístěné fontánky s vodou.

Nepřezouváme se, ale některé holky nosí takové nazouváky, které téměř vypadají jako naše české zdravotní pantofle, které jsme nosili všichni :D

Je toho spousty ale už mě nic nenapadá. Dlužím Vám asi tři články, o tom, co se děje, o Six Flags a svůj první formální. Jsem líná a nestíhám, co Vám mám povídat!

4 komentáře:

  1. Vážně mě mrzí, že u nás není zavedený "šanonový systém", celkem bych ho ocenila.
    Jak jsi na tom s angličtinou? Stává se Ti ještě, že bys někomu během rozhovoru nerozuměla? Můžeš se teď už upřímně vysmát vyšší maturitě z anj?
    Měj se
    Adéla Hor.
    P. S.: Nebuď líná a piš!!! :)

    OdpovědětVymazat
  2. ono je v čechách normální mít v každý třídě datáč? jsem si u nás nevšimla :D
    jinak zajímavý článek, díky za něj. :)

    OdpovědětVymazat
  3. No tak pokrok jsem udělala v tom, že už i občas někomu rozumím :D Ne, tak jakože rozumím téměř všemu, jediný můj problém jsou obchody-jak jsem se shodla s ostatníma exchange. MYslím to tak, že když platím, tk se tě prodavač ptá na věci jako jestli chci tašu č tak, a já na něj jen hledím, protože prostě nevím o co jde. :D
    Státní maturitě se moc nesměju, protože na gramatiku jsem se tady ještě ani nekoukla... Sice se denně musím šrotit spoustu slovíček, ale gramatika, to je problém :D

    Jinak datáč alespoň u nás na škole máme v každý třídě, pokud vím.

    OdpovědětVymazat
  4. Hej ty! D: Prej "mám nové předsevzetí-budu sem psát častěji" - tak kde to vázne, hmm?? Poslední článek: Pátek, 22. října 2010... A dnes je? Sobota, 30. října 2010! To už je víc jak tejden! Lemro!! Líná!!!
    ... Hrnča :|

    OdpovědětVymazat