středa 5. ledna 2011

O jménech

U dnešní večeře jsme řešili křestní jména, tak Vám přináším krátkou reportáž o nich.

A jaká jména dávají miminkům aktuálně jejich rodiče v Americe?

Na předních příčkách se už několik let drží holčičí jména Isabella, Emily, Olivia, Sophia a Abigail; klučičí Jacob, Joshua, Michael, Alexander, Ethan a Daniel.

V módě je dávat jména podle slavných (skutečných či ne) osob jako Emma ( kvůli Emmě Watson), nebo Bella (ze zjevných důvodů se výskyt tohoto jména za poslední roky zvýšil). Novým trendem je dávat holkám klučíčí jména a naopak, či dávat jako křestní jméno příjmení (Emerson jako křestní u děvčete je poměrně humorné).

Jinak co se týče neobvyklých jmen, které původně jmény vůbec nebyly, ale jsou velice oblíbené, jsou časté třeba měsíce a roční období jako April, Summer, June a Autumn pro holky. Také můžete najít jména, která souvisí s křesťanstvím jako Christian (doslova "křesťan") a Angel pro kluky; Faith, Grace, Destiny, Genesis (anglicky první kniha Mojžíšova ze starého zákona) a Trinity (V překladu Trojice, ale nejčastěji svatá trojice) pro holky. Upozorňuji, že všechny tyto jména se umístili v top 100 nejpoužívanějších jmen, takže to nejsou jenom divnosti, co lidi navymýšleli, ale naopak rozšířené jména.

Samosebou starozákonní, chcete-li židovská jména, jsou oblíbená. Příkladem budiž nejpoužívanější Joshua, David, Elijah, či Noah (tyto jména se objevili v top 20 za poslední léta), či již výše zmíněná Abigail, dále pak Anna, Elizabeth, Sarah, Hannah.

Kupodivu jsou taky oblíbená jména, do kterých byste to nikdy neřekli, například Addison, Nevaeh, Makayla (jakási zkomolenina, podobná české Michaele, jelikož ta se v angličtině vysloví /mikajla/),Aaliyah pro holky a Hunter, Aidan a Xavier pro kluky; nebo Avery, Jamie a Jordan pro obě pohlaví.

Dalším trendem jsou jména odvozená od různých zeměpisných či jiných celků jako Sydney, Mackanzie, Brooklyn, Madison…

Jména, o kterých jsem si vždycky myslela, že jsou typická, se umisťují v žebříčcích používanosti hrozně nízko, příkladem budiž Jennifer či Rachel. Klasická jména jako Kate, Lucy, či Mary (nahrazeno "módním" Mariah) už se prostě miminkům nedávají, tyto jména nejsou ani v prvních 100 nejpoužívanějších jménech. U kluků budiž příklad Thomas, Charles a Luke, jména jako George, či Harry nejsou ani v prvních top sto.

Než se vrhnu na podivnosti, musím zmínit jméno mi nejbližší, Eva. Je to s podivem, ale i přesto že Adam je velmi časté jméno, jeho biblická partnerka, v angličtině „Eve“, se nepoužívá téměř vůbec. Na popularitě získává Eva, jak ji mi známe, ač to má za příčinu hlavně to, že tohle jména to je populární u hispánské menšiny, slavným příkladem budiž Eva Longoria a Eva Mendes. Ovšem Ava, jméno výslovnostně podobné Evě, je extrémně populární. Některé nedávné roky skončilo i na 5 místě celkové používanosti.

A teď podivnosti. Dost mě pobavilo, když někdo líčil, že nějaké dáma v sousedství porodila dvojčata a nevěděla, jaký jim má dát jména, a protože její první jídlo po porodu byla marmeláda s něčím, pojmenovala je „Oranjello“ a „Lemonjello“ (pomerančová a citronová marmeláda).
Je libo mít potomka se jménem Sparkle, Beer, Promise, Chaos, Apple, Galaxy, Amen, Stalin, či Dwarf? Nebyli byste první!

Poslední zajímavost o příjmeních, tentokrát českých.

Rodina se mě ptala, jestli zde vídám česká příjmení, a společně přišli na to, že „Svoboda“ je tu hrozně rozšířené jméno! Kromě toho jsem ale v novinách, nebo třeba na cedulích viděla jména jako „Marecek“, „Kasparek“, i „Novotny“. Nějaký český odkaz tu přeci jenom je.


PS: Věděli jste, že první americký biskup byl Čech?

2 komentáře:

  1. U nas na skole znam akorat jednu holku Konecny (praprodice emigranti z CSR), ale jinak puvodem (asi) ceska jmena potkavam docela casto... A treba v The Deadliest Warrior (TV shw, celkem zajimava) byl jednou jako host jeden borec puvodem Cech, ktery si zivi jako kouzelnik v LA :)


    A dolar ma etymologicky puvod v ceske mene :)

    OdpovědětVymazat
  2. No a třeba ten jejich Budweiser, na který jsou tady tak pyšní, je český, jenom si to Americký výrobce přivlastnil!

    A to nesmím zapomenout na to, že tuhle mě spolužačka hned upozornila, že "v únorovém vydání Vogue je v editorialu (doufám, že jsem to nespletla) nějaká česká modelka". :D:D

    OdpovědětVymazat